dimecres, 22 de juliol del 2009

Programari i serveis en línia

Apunts per a una guia sobre el tema. Aquesta entrada és pública, tot i que encara es troba inacabada, per tal que tothom tingui accés al seu contingut i, si ho considera convenient, el pugui emprar com a referència en l'elaboració d'altres guies.

Què volem dir quan parlem de gestionar la informació?

Gestinar la informació fa referència a un conjunt d'operacions relacionades amb la cerca, selecció, ordenació, classificació i recuperació de dades, a la creació, edició i transformació de informació digital així com també compartir i publicar informació a la Xarxa.

Saber gestionar la informació de forma eficaç ens ajudarà a transformar la informació en coneixement, a resoldre problemes i a prendre decisions. En definitiva, la gestió de la informació ens ajudarà a aprendre i a ensenyar.

Quins programes i quins serveis en línia ens poden ajudar a gestionar la informació de forma eficaç?

Primer de tot, per clarificar conceptes, direm que un programa o aplicació informàtica és un conjunt d'instruccions escrites amb un llenguatge de programació que fan possible que un ordinador pugui realitzar diverses tasques: crear i editar documents de text, gràfics i imatges, crear i/o editar àudio i vídeo, estructurar i organitzar diverses dades, navegar per la Xarxa... Una característica d'aquest programes és que s'han d'instal·lar a l'ordinador en el que treballem. Així doncs, a qualsevol ordinador que tingui un sistema operatiu (aquest seria el programa "base" sobre el que instal·laríem els altres) podrem instal·lar un navegador (p.e. Firefox), un editor de text (p.e. Word), un editor d'àudio (p.e. Audacity), un gestor de correu (p.e. Outlook)... Amb aquests programes crearem documents que habitualment desarem també al nostre ordinador.

En segon lloc, parlem de serveis en línia quan ens referim a eines de gestió de la informació disponibles directament a la Xarxa i, per tant, no instal·lades al nostre ordinador.
A tall d'exemple: amb un navegador (programa) podrem accedir al servei de correu web (servei Outlook web access). Un altre exemple serien els cercadors: Google, Bing... accedim a ells a través del navegador quan volem cercar informació. Cal tenir present que la informació (els nostres missatges de correu o bé les bases de dades de Google) es troba ubicada a ordinadors físics, reals i que nosaltres hi accedim a les dades d'aquests ordinadors quan emprem els serveis en línia. Aquest és un fet clau: amb els serveis en línia no depenem de si tenim o no a l'abast el nostre ordinador. Només ens cal un ordinador connectat a la Xarxa per accedir, des de qualsevol lloc a les nostres dades i documents.

A continuació descriurem breument alguns dels programes i serveis en línia que ens ajudaran a fer una gestió eficaç de la informació:
...

Autoria individual i col·lectiva: crear, editar i compartir documents
...

Fer públiques les nostres creacions: la Xarxa com a aparador o com a espai d'interacció social
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada